Er videokameraet JVC Everio GZ-GX1 det perfekte kamera til din virksomhed?

Hjem » Videoproduktion » Er videokameraet JVC Everio GZ-GX1 det perfekte kamera til din virksomhed?

Der er mange, der spørger mig om, hvilket kamera de skal købe. Det er der naturligvis mange bud på – især hvis penge ikke er et problem.

Arbejder man med video flere gange om ugen er min anbefaling, at du leder i prislejet 12-20.000,- kr, altså de såkaldte semi-professionelle modeller. Det betaler sig ganske enkelt i længden med de ekstra knapper, og de gode stikforbindelser man får med.

Omvendt er det jo mange penge, hvis man ikke rigtigt får det brugt. Derfor melder spørgsmålet sig, hvad er det billigste kamera, som opfylder minimumskravene. Det vigtigste minimumskrav er indgang til ekstern mikrofon.

Stort set alle kameraer på markedet optager i HD og man kan få gode enkle modeller fra Canon, Sony, JVC, og Panasonic fra bare 1.500,- kr. På de billige modeller er der desværre ikke indgang til ekstern mikrofon.

Lad mig begynde med at beskrive, hvad du som minimum har brug for, når du er kommet godt i gang med videoproduktion i din virksomhed. Du er altså nået lidt ud over det helt spæde begynderstade, hvor du har været glad, bare der er kommet “noget på”.

Minimumspecifikationer for dit kamera bør være:

 • HD video, 1920×1080 pix  AVCHD/Mp4 (Det er der næsten altid).
 • Manuel betjening af eksponering/hvidbalance/fokus.
 • Indgang til ekstern lyd – med minijack eller XLR indgang (Vigtigste egenskab).
 • “Hotshoe” til at holde mikrofon eller lys.

Prislejet på de kameraer, der opfylder kravene begynder ved ca 4.000,- kr. Jeg har ladet mig fortælle, at det er på grund af toldrestriktioner, at man ikke sætter det lille stik til lydindgang på de små billige kameraer.

Everio GZ-GX1 fra JVC er et bud i denne klasse.

Alle kameraer er designet ud fra et kompromis mellem pris, kvalitet og tekniske begrænsninger. Kameraet betjenes via den ret store “flip”skærm. Ud over start/stop er der kun knap til zoom, resten sker på skærmen. Menusystemet fremstår lidt rodet og selve timingen i touchskærmen kan godt drille lidt, men med lidt tilvænning går det OK. Jeg har ikke selv arbejdet med kameraet i praksis, men jeg har samlet noget erfaring op fra et par deltagere på videokursus. De to kursister er vældigt glade for modellen.

Sexet bliver det aldrig, men JVC Everio GZ-GX1er et spændende bud på dit næste firmakamera.

 • Der er minijackstik til lydindgang og samtidig et stik til headset, så du kan monitere lyden.
 • Objektivet er helt ned til bl. 1,2, hvilket betyder at det lukker meget lys ind. Man skal dog ikke håbe på den lækre dybdeskarphedseffekt man ser fra spejlreflekskameraer.
 • Optisk billedstabelisator som begrænser rystede billeder.
 • Fuld HD video med op til 60 billeder pr. sek., som betyder at man kan lave rimelig skarpe slowmotionoptagelser. Progressive MPEG 4 AVC/H264.
 • Optager på SD kort (ingen intern hukommelse).
 • Indbygget WiFi som betyder, at du kan fjernbetjene (og se optagelsen) fra iPhone og iPad (og Andriod). Det er en super smart funktion som virkelig kommer til sin ret, hvis man laver videopodcast eller andre optagelser af sig selv.
 • Der er flere andre smarte funktioner, bl.a. mulighed for at lave “timelapse” optagelser og lign. Mest i den sjove afdeling, men absolut brugbart.

Ekstern lyd på kameraet

På toppen er der en sko, hvor man kan montere en ekstern retningsbestemt mikrofon fra fx RØDE (Se billedet ovenover). Det er naturligvis også muligt, at montere et trådløst mikrofonsæt fra fx Sennheiser. Modtageren sættes i “hotshoe” på toppen af kameraet. Laver du interviews er den trådløse forbindelse og knaphulsbikrofonen næsten uundværlig.

Sennheiser trådløs som jeg selv bruger.

Konklusion

Træerne vokser ikke ind i himlen, men med en købspris på ca 4.000,- kr ligner JVC Everio GZ-GX1 et rimeligt bud (kompromis) på et kamera du og din virksomhed vil blive glad for.

… lige indtil den dag du endeligt køber et “rigtigt” kamera.  ?

Lad mig endelig høre din mening … ?

OFF: Claus Birch