Forfatter: Claus Birch 2019
Der er en række trends der er tydelige om står ud når man som jeg, følger med i diverse magsiner og på nettet. (under udvikling)
Der var engang, hvor spejlreflekskameraer var kongen af fotografi. (Når vi ser bort fra mellemformat). Spejlrefleks er stadig fantastisk gode kameraer og ser vi på topmodellerne så er det stadig blandt de aller bedste værktøjer en fotograf kan bruge.
Men … spejlreflekser i alle prisklasser bliver voldsomt udfordret af de nye spejlløse systemer. Sony, Fuji, Olympus, Panasonic har længe leveret kameraer i professionel kvalitet. Og endelig i år (2019) er Canon og Nikon kommet på banen med seriøse spejlløse kameraer.
Der er mange fordele ved de spejlløse. Nogle af kameraerne er væsentligt mindre (APSC) og det er der mange fotografer der går efter. De spejlløse viser også det færdige billede i søgeren før optagelsen og det er endnu en grund til at vælge typen.
De spejlløse er også længst fremme når snakken falder på avancerede programmer og funktioner. I det hele tager er de spejlløse svære at ignorere og det kan man da også se på salgstallene.
Smartphones. Teknikken bliver bedre …
De klassiske foto-teknikker: Bevægelsessløring, sløret baggrund, kreative teknikker, fokuspunkt – bliver i højere grad teknologi du kan tilføje efter du har taget billedet. Der bliver mindre brug for den tekniske “faglighed”
Udviklingrn inden for fotografering går …
Ud med de opstillede “rembrandt-portrætter” og ind med det naturlige miljø.
Det er blevet en helt naturlig del af en fotoopgave at optage video sammen med de faste billeder. Ikke nødvendigvis de lange optagelser til store videoproduktioner. Der bliver større brug for også de korte sekvenser. Forestil dig at du laver et billede af en lækker klase friske tomater.
Når billedet er i kassen – trykker du på optageknappen til video. Manuelt leger du med dybdeskarpheden. Det giver et lille flot videoklip på 4-5 sekunder. Du laver også en lille panorering hen over tomaterne. Det giver et lille klip mere. De to videoklip bliver en helt naturlig del af reklamen for produkterne.
På hjemmeside, webshop, Facebook og andre sociale medier fylder de små lækre videoklip rammerne godt ud.
Nu skal der ikke gå Peter og Ulven i den men de fleste er enige om at nu kommer de for alvor – dronerne. I luften, i vandet og på hjul. Vi kommer til at se dem overalt i det daglige. Det er ikke kun det store totalbillede fra 30 meters højde. Forestil dig en drone i dit fotostudie i stedet for stativ. Med din telefon kan du dirigere kameraet til præcis den kameraposition du vil. og der bliver den så “stående” mens du instruerer modellen.
Det langsomme valg – de grundige beslutninger – det velovervejede. Det står i stor kontrast til at fyre 200 billeder af med et digitalt kamera. Netop derfor er det en metode som vinder frem.
( OBS! Cellouid film forsvandt omkring anden verdenskrig og blev erstattet af mere moderne plasttyper. )
Man kommer ikke uden om at der er noget tidsromantisk i den øgede brug af film til fotografering. En væsentlig grund er kvaliteten
Jeg hedder Claus Birch. Jeg arbejder professionelt med visuel kommunikation.
Jeg har gennem årene undervist mere end 1000 mennesker i videoproduktion og fotografering
Den gule planet er en personlig blog for mig, hvor jeg viser forskellige projekter og deler viden.
Har du brug for et godt råd eller to? Spørg bare.
Billeder på siderne er primært mine egne optagelser. Billederne må ikke bruges i andre sammenhænge uden skriftelig tilladelse. Andre billeder har jeg tilladelse til at bruge og ellers er de fundet under Creative Commons Licence, Wikimedia Commons og jeg har tilstræbt Fair use.
Er du træt af at se dig selv på et af mine billeder så send mig en mail her
Instagram: Clauc Birch
Instagram: Drømmebilleder