Portrætfotografering med Rembrandt lys

Forfatter: Claus Birch 2021

 
Portrætfotografering med Rembrandt lys

Hvad er Rembrandt lys?

Portrætfotografering med Rembrandt lys er et af de mest brugte metoder til at lægge lys på portrætbilleder. Den særlige lyssætning skaber en smukt dramatisk, stemning i billedet og det er faktisk ret nemt at arbejde med. Lyset er lagt så man kan se en lille trekant af lys under modellens ene øje på skyggesiden.

Du har kun brug for en enkelt lyskilde til at sætte Rembrandt-lys. Det kan være en fast lampe eller det kan være en flash. Ud over lyskilden kan du supplere med en reflektorplade.

Lystypen, du bruger til portrættet, er ikke afgørende. Det skal bare helst være en lyskilde, som du kan kontrollere. Det vil sige at du kan skrue op og ned for styrken og ændre placering og retning på lyset. Naturligt lys fra et vindue kan også bruges, men her skal man være heldig at lyset falder som ønsket.

Rembrandt-belysning har fået sit navn fra den berømte hollandske maler Rembrandt. Han var en mester i at bruge chiaroscuro-teknikken – som teknikken egentlig hedder. Han brugte denne type lys i mange af sine malerier, især i sine selvportrætter.

Portraet300

Rembrandt selvportræt anno 1640 – (Wikimedia Commons, the free media repository)

Sådan gør du

For at lave Portrætfotografering med Rembrandt lys har du brug for en lyskilde, en model og eventuelt en reflektor. Modellen skal nok være en tålmodig voksen.

Brug en lyskilde der ikke er for stor. Du skal bruge en koncentreret retningsbestemt lyskilde der giver et blødt lys. En almindelig softboks, eventuelt monteret med en ”gitterforsats” som samler lyset i en retnning er fin, men du kan også bruge en såkaldt Beauty disch.

 Rembrandt figur

 “Modelen” set oppefra – og set fra siden.

Når du sætter lyset, skal du sætte lyskilden i en ca 45 grader vinkel, set i forhold til næsens retning. (Skråt forfra). Herefter løfter du lyset så det får en vinkel på ca. 45 grader i forhold til vandret. (skråt oppefra).

Bruger du fast lys er det nemt at se effekten mens du flytter på lampen. Bruger du studie-flash tænder du for modeleringslyset. Bruger du speedlite bliver du nødt til at tage billeder mens du retter ind.

Du kan eventuelt bruge en reflektor på skyggesiden af motivet for at blødgøre skyggerne lidt.

Trekanten bør ikke være længere end næsen og ikke bredere end øjet. Denne teknik kan opnås subtilt eller gøres meget dramatisk ved at ændre afstanden mellem motiv og lys og reflektorpladens placering.

Kim rembrandt

En tålmodig voksen – optaget med speedlite og en lille softboks på ca 20 x 30 cm

Indstilling af flash

Sæt kamera lukkertid på 1/200 (kameraets falsh-synk tid)
ISO sættes på laveste værdi, fx 100. Blænden på fx f/11.
Med flashen slukket tager du et billede.
Billedet skal gerne være meget mørkt og næsten uden detaljer. Derved får du den dramatiske mørke tone i baggrunden. Hvis du ikke kan få det mørkt nok må du mørklægge rummet eller vente til det bliver mørkt udenfor.

Når baggrundsstemningen er på plads tænder du nu flashen og her regulerer du lysmængden ved at skrue manuelt op og ned for lyset.

OBS! Bruger du en såkaldt High Speed flash kan du bruge lukkertider der er hurtigere end 1/200 del og på den måde opnå mørke omgivelser.

Om dette websted

Jeg hedder Claus Birch. Jeg arbejder professionelt med visuel kommunikation.

Jeg har gennem årene undervist mere end 1000 mennesker i videoproduktion og fotografering

Den gule planet er en personlig blog for mig, hvor jeg viser forskellige projekter og deler viden.

Har du brug for et godt råd eller to? Spørg bare.

Copyright / Ophavsret:

Billeder på siderne er primært mine egne optagelser. Billederne må ikke bruges i andre sammenhænge uden skriftelig tilladelse. Andre billeder har jeg tilladelse til at bruge og ellers er de fundet under Creative Commons Licence, Wikimedia Commons og jeg har tilstræbt Fair use.

Er du træt af at se dig selv på et af mine billeder så send mig en mail her

Følg mig på:

Instagram: Clauc Birch

Instagram: Drømmebilleder