Sådan arbejder du med kataloger og backup i Lightroom Classic

Hjem » Fotografering » Sådan arbejder du med kataloger og backup i Lightroom Classic

Adobe Lightroom kan nemt blive noget rod, hvis du ikke har styr på hvad et katalog er og, hvad det gør. Du skal være sikker på at du har en katalog backup i Lightroom som du kan stole på!

Hvad er et katalog?

Dit katalog er den database-fil, der holder styr på alle dine billeders placering, justering, metadata og de preview-filer der gør at du kan se de enkelte billeder hurtigt, selvom du har mange tusinde af dem.

Katalogfilen hedder fx. Mit Fotoarkiv.lrcat (Lightroom Catalog) Den ligger typisk på computerens hovedharddisk, hvor også systemet og andre programmer ligger. Jeg har lagt min i “Billeder” mappen.

Man har kun eet katalog normalt.

OBS! Jeg anbefaler at du har alle dine billedfiler liggende på en anden disk. Hvis du har en bærbar computer vil det være en ekstern disk. Husk at tage backup af den også

Hvor ligger dit Lightroom katalog nu?

Du finder placeringen af dit katalog ved at gå i menuen: Lightroom Classic | Catalog settings | Generel | Location.

Her ser du stien til dit katalog. Tryk Show, hvis du vil se mappen i filsystemet.

Opret et nyt Lightroom katalog

Du opretter et helt nyt katalog ved at gå i menuen: File | New Catalog. Her bladrer du dig frem til en god placering som fx. “billeder” mappen i dit system. Her kommer dit katalog til at ligge men dine billeder vil komme til at ligge et andet sted, så du behøver ikke bekymre dig så meget om pladsproblemer.

Vælg et godt navn til dit arkiv. Det er en vigtig fil som har kontrol over alle de billeder du har. Mappen kan hedde; Lightroom Classic Fotoarkiv og filen kan hedde DitNavn-Fotoarkiv.licat

Når du senere skal lave en backup er det også vigtigt at du har valgt et navn der ikke kan misforstås.

Backup af dit LR katalog

Den standardbackup man bliver opfordret til at lave bliver lagt i samme mappe som dit katalog. Det er et stort problem. Hvis din harddisk dør – har du ikke dit katalog mere. Derfor skal du være sikker på at din backupfil bliver lagt et sted – væk fra din hovedharddisk så du kan få fat i den igen.

Du styrer katalog-backuppen ved at gå i menuen: Lightroom Classic | Catalog settings | Generel | Backup (Nederst). Her vælger du, hvor tit du ønsker en backup. Mit eget workflow passer til en gang pr uge.

(Vigtigt: Backup af kataloget er IKKE en backup af dine billed-filer.)

Når Lightroom meddeler at den vil tage en backup får du muligheden for at pege på en anden mappe. (Gør du ingenting lægges kopien ved siden af originalen og det duer ikke.)

Det er her du kan pege på en anden (ekstern) harddisk eller på et sted i skyen som fx iCloud eller Dropbox. Katalogfilen for mine ca 35.000 billeder fylder kun ca 129 Mb.

Det er her du vælger modtager-mappen til din fil. Vil du have øget sikkerhed kan du pege et andet sted en gang i mellem så du har flere placeringer. LR husker den placering du angiver indtil du ændrer den.

Sådan bruger du din backupfil

Lad os sige du kommer til at slette din katalogfil fra dens placering. (Din harddisk kan også være gået i stykker). Hent backupfilen og læg den på din comuter. Dobbeltklikker du på filen vil den åbne Lightroom og kataloget. Herefter vil du kunne se alle dine “fremkaldte” billeder igen.

Du får altså RAW billederne at se med eventuel efterbehandling. Previev, SmartPreview osv. får du ikke med så de skal genereres på ny.

Sådan holder du dit Lightroom katalog i god form.

• Når dit katalog ligger på din interne disk skal du være opmærksom på at der er nok plads på harddisken. Det er en god ide at holde 25% af disken ledig. Så kan Lightroom bedre arbejde med filerne.

• Brug en hurtig forbindelse til din eksterne disk, hvor dine billeder ligger fysisk. Thunderbolt, USB 3 eller hurtigere.

• Optimer dit katalog mindst en gang om måneden. Det vil “rydde op” i arbejdsprocesser i kataloget.
Vælg menu: File | Optimize Catalog

Det var lidt om håndtering af katalog backup i Lightroom. Jeg håber har fået mod på at få din sikkerhed i orden. Det er meget ærgeligt at miste en masse arbejde fordi man ikke lige har haft overskud til at lave et par klik. Skriv gerne til mig hvis der er noget der er uklart.